HER HAR JEG VÆRET

       Tilbage til verdenskortet

Kenya.jpg (7010 bytes)

KENYA

1986

LØVEN BRØLER


Mens forældrene er på besøg i Danmark, tager Anja med sin masai-veninde Tikako hjem til hendes boplads i Kenya.
 I begyndelsen frastødes hun af stammens skikke og væmmes ved snavset, komøget og ikke mindst maden. Men efterhånden falder hun til mellem de krigeriske masaier, og hun kommer til at værdsætte deres humor og deres enkle livsform.
------
Charlotte Blay boede selv hos masaierne et stykke tid. Hun oplevede livet på bopladsen og i komøgshytterne - og løveflokken der holdt til lige udenfor tornehegnet. Men i modsætning til hendes danske hovedperson Anja i bogen, nægtede Charlotte at lade sig kronrage.

Tikako, som også er med i bogen, delte Charlotte kohud med om natten. Derfor fik hun mange betroelser fra den ganske unge pige, der stod foran at skulle omskæres.

Hentet fra Forfatterweb, DBC.:
I Løven brøler møder vi Anja på 14 år, der bor sammen med sine forældre i Nairobi i Kenya, hvor faren arbejder med at bygge veje gennem savannen. Forældrene må rejse tilbage til Danmark for en periode, men Anja bliver i Nairobi - egentlig for at gå i skole, men da hun får tilbuddet, tager hun med en masaiveninde Tikako ud til hendes stamme for at overvære hendes omskærelsesceremoni. Det bliver en omvæltning for den forkælede Anja, som er vant til at have huset fyldt af tjenestefolk. Her må hun selv hente vand, sove på kohuder og drikke en blanding af blod og mælk som masaierne. "Anja begyndte at fortryde at hun var taget med Tikako hjem. Det hele var så anderledes og så besværligt. Hun sad og ønskede at Dixon ville dukke op i landroveren og køre hende tilbage til Nairobi."

Tikako er kæreste med en af de unge flotte masaikrigere og Anja er lidt misundelig, men kun indtil den barske sandhed går op for hende: "Åh, Anja, hvor er du uvidende, sagde Tikako med en blanding af latter og gråd. - Min far har da lovet mig bort til en mand som hans anden kone ...".

På et tidspunkt kommer en flok hvide turister med kameraer, kakishorts og solbriller forbi, men Anja vil ikke med tilbage til Nairobi, hun venter til de unge masaikrigere kan gå med hende over savannen. - "Let og spændstigt bevægede hun sig af sted i det vældige landskab, hvor de paraplyformede akacietræer brød den gyldne savanne. Hun så termitternes kunstfærdige rødbrune jordslotte og de myldrende flokke af zebraer, antiloper og gnuer".

- Klogere på sig selv og det Afrika hun opholder sig i, vender hun tilbage til sin egen familie.

Bogen er genudgivet som e-bog i 2016.
 

Når masaikrigerne hilser giver de ikke hånden - de hopper.

Hytten jeg boede i var bygget af ler og kolort.
Kvinderne var kronragede og krigerne langhårede.
 

Pigerne, jeg sov sammen med på
et koskind, beholdt alle smykkerne på.
 

En ung ko bliver fanget
for at få tappet blod.
 

Masaidrengene vogter kvæget,
 indtil de bliver indviet til krigere ved 15 års alderen.
 

Pigerne elsker at pynte sig med rød okkerfarve.
Det er flottest når deres hoveder er nyragede.

 

Krigerne bruger meget tid på at male sig
og flette hinandens hår.