HER HAR JEG VÆRET

       Tilbage til verdenskortet

Vietnam.gif (1242 bytes)

VIETNAM

Her er en kort video om mine oplevelser i Vietnam, da jeg skulle skrive Kys og Knogler og lidt om det helt specielle æg, som de fik mig til at spise, samt  lidt om bogen.

Videoen er lavet af Jim Højberg fra Vejle Bibliotekerne.


 

1997 KYS OG KNOGLER
Tham rejser til Vietnam for at flytte sin bedstefars knogler. Han er forelsket i to piger. Hvem skal han holde sig til?

Den danske pige:
- Man kan have de noget så hyggeligt i en dobbelt sovepose, hviskede Katrine og nappede hans højre øre og sugede sig fast til hans hals, så han garanteret ville få et stort sugemærke næste dag.

Den vietnamesiske pige:
- Nu tager du bare den kiste med dig, Tham. Så skal jeg forklare dig noget om dit lands skikke lidt senere.

Uden flere ord spankulerede Van Chan ned ad rækkerne med faldne soldater. Det sorte hår bølgede om hendes lille nipsskikkelse.

Hun var skøn i sin vrede.


Novellen Hjertevirus, som findes her, fortæller en fortsættelse af denne roman.
 

1995

BØFLER OG BAMBUSSKUD 
Børnenes U-landskalender 1995
Mang lever et helt almindeligt liv i storbyen Hanoi. Hun går i skole og hjælper med arbejdet i butikken. Men en dag tager hun med familien på pilgrimsrejse ud til Duftenes Bjerg. På vejen møder hun bøffelpigen Ahn. Hun går ikke i skole.

Drengen Thang lever et helt almindeligt liv ved Mekong-floden. Men en dag tager hans bror ham med til den store havneby. Der ser de nogle fiskerbåde ligesom dem broren engang flygtede med. Nu er broren kommet hjem og vil gerne i skole og lære noget. Også Thang drømmer om at gå i skole og lære sprog, så han kan rejse til fremmede lande. Men han vil aldrig bo i en flygtningelejr.


 

Det nederste omslag er fra den separate lærerbog.

I 1995 fandt jeg Mang i papirklippernes gade i Hanoi ovre i Vietnam. Hun sad og lavede papirblomster til sin mors butik. Mang kom med i historien Bøfler og Bambusskud. Dengang var hun 9 år.

I 2004 var mit barnebarn Thea på 6 år med sin mor og far i Hanoi. Og vil du tænke dig – hun fandt Mang. Thea havde hverken hendes adresse eller telefonnummer. Hun gik bare med bogen i hånden og spurgte om nogen kendte den lille pige på billederne. Det var der flere som gjorde – og pludselig stod Mang der. Nu var hun 18 år og gik i gymnasiet og hjalp til i familiens nye legetøjsbutik.


Thea og Mang blev meget gode venner.


De viste mig deres marker og vandbøfler


Sådan så Mang ud, da hun var 9 år.


Her står jeg med Mang og hele hendes familie foran et de særprægede huse
 


Her er jeg sammen med Mang og moren på vej til Duftenes Bjerg.